Çocuklarda gelişim dönemleri

etkinlikogrenciÇocuk gelişiminde sadece fiziksel anlamda büyüme değil aynı zamanda vücudunun içerisinde organların gelişmesiyle tamamlanmaktadır. Çocuğun en önemli olarak beyninin gelişmesi ve aktiviteleri sağlayacak kapasiteye eriştiği an gelişme dönemine girdiği anlaşılmaktadır. Gelişme düzenli olarak fiziksel ve zihinsel anlamda tamamlaması demektir. İlk olarak aileden aldığı genetik yapılar olduğu bir gerçektir. Sonrasında duygusal ve sosyal anlamda alışmaya başlamaktadır.

Aslında kolay olmayan bu durum zaman içerisinde çocuğun gelişimini ortaya çıkarmaktadır. Okul öncesi dönemlerde çocuklara bakıldığında aile içerisinde anne ve babaya yönlendirmeye çalıştığı gözlemlenmiştir. Çocuk istediklerini yaptırmak için çaba sarf etmekte ve kendinin de birey olduğunu anne babaya göstermektedir. Çocuk gelişimi dönemleri yaşlarına göre değişmektedir.  Örneğin küçük bir çocuk koşup oynama yemeğini kendi yeme gibi birçok işi yapmaktadırlar. Hayal güçleri oldukça geniş olan çocuklar her zaman kendileri ile ilgilenilmesini beklemektedirler. Özellikle taklit konusunda büyükleri örnek almaya başlamaktadırlar.

Çocuklar özellikle uyumlu ve hareketlerini bir büyükmüş gibi davranmaya ve çevresinin dikkatini çekmek için uğraşmaktadırlar. Çocuklar her zaman çok konuşmayı sever ve kendini ifade etmek çabasına girişmektedirler. Okul öncesi resim yapma arkadaş ortamına girme ve kendini kabul ettirme gibi durumlar söz konusudur. Genellikle yaşları büyüdükçe çocuklar hareketli ve neşeli tavırlarıyla dikkat çekmektedirler. Oyun çocuğun kendini bulma ve duygularını ortaya koyması için gerekli bir davranış biçimidir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.