Etkili Dinleme Nasıl Olmalı?

Dikkatli dinleyiciler genellikle iyi öğrenirler. Ne yazık ki, çoğu öğrenci zayıf dinleme becerilerine sahiptir; bu da başarısızlığa neden olabilir; çünkü öğrenciler, sınıflarda ders dinleyerek azımsanmayacak bir zaman geçirirler. Birçok öğrenci iyi dinleyici olduğuna inanır, maalesef bazı öğrenciler işitme ile dinleme arasındaki farkı tam olarak kavrayamamıştır. Dikkatli dinleyiciler yalnızca duymazlar, kendilerine sunulan bilgileri etkin bir şekilde işlerler.

Anlamı dinleyin
Anlamı dinlemek, aktif dinleme biçimidir. Aktif ve dikkatli dinleyiciler yalnızca sözcüklere dikkat etmeyip her kelimenin amacına odaklanırlar. Mesajları deşifre etmek için önce iletilen temel fikri belirleyin. Anekdotlara, açıklamalara ve anlamı açıklığa kavuşturmak için kullanılan diğer ayrıntılara  dikkat edin. Dinleme becerilerini arttırmak için , daima aktarılanın odak noktasına dikkat edin.

Konsantre olun ve dikkat edin
Dinleme ile uğraşan insanlar sıklıkla konsantre olmakta zorlanırlar. Konsantre olma yeteneğini geliştiren kişiler dinleme becerilerini geliştirebilirler.

Hazır olun
Ders öncesinde gerekli hazırlığı tamamlamadıysanız veya önceki derslerden alınan notları incelemediyseniz, bilgileri işlemek ve dersleri dikkatle dinlemek çok zordur.

Ana fikre odaklanın
Etkili dinlemenin anahtarlarından biri, ana fikirlere  konsantre olabilme becerisidir. Bir ders sırasında yalnızca ayrıntı hakkında düşünmek yanlış olur. Diğer bir deyişle, etkin dinleyiciler gerçeklerin ardındaki hikayeler veya fikirlere odaklanırlar. Ardından, tartışılan temel kavramlar, idealler ve konular için destekleyici gerçeği, ayrıntıları ve kanıtı elde edebilirler.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.