Etkili öğrenme

ogretmenogrenciEtkili öğrenme konusunda bir araştırma yapmışsanız bir çok kaynağa ya da yazıya ulaşmışsınız demektir. Bu yazılan yazıların bir çoğu kuşkusuz iyi bir dinlemeyle etkili öğrenme olacağını savunur.Bu bir nebze doğru olmakla birlikte tek başına yeterli bir açıklama ya da faktör değildir. Çünkü öğrenme sadece iyi bir dinlemeyle olmaz.

Kelime anlamına baktığımızda çok geniş bir alana yayılan “Öğrenme” kelimesinin etkili bir şekilde gerçekleşmesi de bir o kadar yaygın çeşitliliğe sahiptir. Örneğin “Kurtuluş Savaşı” konusunu etkili bir şekilde öğrenmenin farklı farklı yöntemleri vardır. Film izleyerek, drama yaparak, oyun oynayarak, kitap okuyarak ya da dersi dinleyerek etkili bir şekilde öğrenme gerçekleşmiş olur. Ancak bu kişiden kişiye göre değişebilir. Örneğin Mehmet adındaki bir öğrenci Kurtuluş Savaşı konusunu bir filmi izleyerek etkili bir şekilde öğrenmiş sayılabilir ancak, Aykut adında bir öğrenci de kitaptan okuyarak etkili bir şekilde öğrenebilir. O halde biz şunu diyebiliriz; etkili öğrenmeyi en çok etkileyen faktörlerden bir tanesi kişisel ve zihinsel özelliklerdir. Bu kişisel ve zihinsel özelliklerinin birleşimine eğitimde öğrenme becerileri denir.

Etkili bir öğrenmenin gerçekleşmesi için öğrenciye onun öğrenme becerilerine en iyi şekilde hitap edecek ortamların ve olanakların sunulması gerekir. Bu sayede öğrencinin bütün algı ve anlama becerileri açık hale getirilmiş olup, öğrenme sadece etkili değil aynı zamanda hızlı bir şekilde gerçekleşmiş olur. Etkili bir şekilde öğrenilen konunun unutulmasının zor olmasının yanı sıra, hayata uygulanması da oldukça kolaydır.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.