Halk eğitimi nedir?

Halk eğitimi günümüzde farklı adlarla adlandırılsa da, halk eğitimi yaygın eğitim ile karıştırılmamalıdır. Okul dışı eğitim anlamında kullanılan halk eğitimi, insanlığın doğuştan günümüze kadar devam eden bir türünü yansıtmaktadır. Başka bir şekilde ifade etmemiz gerekirse, halk eğitimi bilgi ve becerilerin bir kuşaktan öteki kuşağa aktarılma işlemidir. Halk eğitimi genel olarak, toplumu ve bireyleri insani ve milli değerlerle donatarak, ekonomik ve sosyal yönlerden dinamik duruma getirme amacıyla, topluma eğitim faaliyetleri sunulmasıdır. Halk eğitiminin hedef kitlesi, yaş, eğitim düzeyi, öğrenme isteği, cinsiyeti ve farklı gereksinimleri olan geniş bir yelpazeyi oluşturan bireylerden oluşmaktadır. Bu çerçevede halk eğitiminin hedef kitlesi benzer özellikler taşımayan bir yapı içerir. Başka bir ifadeyle toplumun farklı katmanlarında yer alan köylü, kentli, işçi, işveren, çiftçi, esnaf, ev kadını ve serbest meslek sahibi gibi farklı beklentilere sahip hedef kitlenin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir sistemdir halk eğitimi..

Günümüzde halk eğitimine olan gereksinimin artmasında ve halk eğitiminin öneminin giderek artmasındaki temel etkenlerden biri de halk eğitiminin dinamik ve işlevsel bir yapı içermesinden kaynaklanmaktadır.

Halk eğitim ile örgün eğitimde elde dilemeyen veya elde etme olasılığı bulunmayan nitelikleri bireylere kazandırmak, bireylerin kişisel gelişimine katkıda bulunmak, bireylere mesleki bilgi ve beceri kazandırmak, kazandırılan bu bilgi ve becerileri de günün koşullarına göre sürekli olarak yenilemek, yetişkinleri kişisel ve toplumsal sorunları çözmeye yönelterek mevcut sorunları farklı biçimlerde ele almaya çalışmak ve siyasal katılımı arttırmak amaçlanmaktadır.

Halk eğitimi ve yaygın eğitimin aynı anlamda kullanılmasının yanı sıra eş anlamlı olarak ifade edilmektedir. Ancak halk eğitimi, içerik olarak yaygın eğitimden çok daha kapsamlıdır. Halk eğitimi bir mesleğin yanı sıra, bireyin toplumsallaşmasına ve gelişmekte olan ülkelerde okuma yazma ve temel bilgilerin bütün topluma kazandırmaya yönelik eğitsel etkinlikleri içermektedir. Halk eğitimine bakıldığında ise ağırlıklı olarak gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan ve kişisel gelişme ile toplumsallaşmayı sağlamaya çalışan geniş kapsamlı bir eğitim etkinliği olduğu net olarak görülmektedir. Esasında halk eğitiminin temel işlevi toplumsallaşmayı sağlamaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.