Hızlı Okuma

Günümüzde okumanın bir gereksinim olduğu tartışılmaz. Ancak bu hız çağında dakikada 150-200 kelime okuyarak bir yere varmanın zor olduğunu kabul etmek gerekiyor. Çok kısa bir örnek ile kaybedilen zamana göz atarsak, 300 sayfalık bir kitapta yaklaşık 72.000 kelime vardır. Dakikada 150 kelime okuyan bir kişi,bu kitabı 8 saatte, 500 kelime okuyan 2,5 saatte, 1000 kelime okuyan ise 1 saat 12 dakikada okuyabilir. Görülüyor ki hızlı okuma artık bir gereksinim haline gelmiştir.

Hızlı okuyucu kategorisine girebilmek için, kişinin dakikada en az 500 kelime okuması gerekmektedir. 150 kelimeden 500 kelimeye geçişteki en büyük engel eski okuma alışkanlıklarıdır. Eski davranışlar kolay kolay sönmez ve yeni tarzın yerleşmesine engel olur. Öğrenme psikologlarına göre, yeni davranış sürekli onu tekrarlamakla ve egzersizle kazandırılabilir.

Okuma ve anlamada çok önemli olan özelliklerden ikisi de konsantrasyon ve dikkattir. Dikkatli ve iyi konsantre olabilen bir kişi her zaman, her konuda iyi neticeler alabilecektir. Yavaş okuyan bir okuyucunun dikkat ve konsantrasyonu çok çabuk bozulabilir. Bu da okumanın beyin kapasitesinin çok altında kalmasından kaynaklanmaktadır. Beyin yavaş okunduğu için yeterince yüklenememekte ve boşluklar meydana gelmektedir. Zihin bu yetersiz beslenme sonucu başka konulara kaymakta ve kişi okuduğu metinden kopmaktadır. Hızlı okuma seminerlerinde de kişilerin en çok şikayet ettikleri konuda konsantre olamamaktır. Burada bir geçiş söz konusudur. Başlangıçta kişi kendini konsantre olmaya zorlayacak. Ancak okuma hızı arttıkça konsantrasyon kendiliğinden gelecektir. Hızın konsantrasyonu arttırıcı bir etkisi vardır. Örneğin arabasını 180 km hızla kullanan bir sürücünün dikkati,50 km hızla kullanan bir sürücüden daha fazladır.

Dikkat ve konsantrasyon, eğitim ve egzersizlerle geliştirilebilmekle beraber kişiden kişiye farklılıkta gösterir. Dikkat ve konsantrasyonu arttırmak için şu egzersiz yapılabilir. Bir cisme belli bir süre bakılarak tüm ayrıntıları görülmeye çalışılabilir. Böylece dikkat ve konsantrasyon artışı sağlanabilir.

Hızlı ve etkili okumada diğer bir zihinsel faaliyet ise hafızadır. Hafıza yeni bir bilgiyi uygun bir şekilde depolamamızı ve uygun bir uyarımla karşılaştığımızda kullandığımız bir zihin yapısıdır. Özellikle okuduğunu anlamada hafızanın etkisi reddedilemez. Yapılan araştırmalara göre ; hafızası yüksek olarak test edilmiş kişiler okudukları parçaların büyük bir kısmını geriye aktarabilmektedir.

Yukarıda belirilen gelişimsel alanlarda bol bol egzersiz yapılırsa okuma hızı artacaktır. Hızlı okuma ile kitap okuma çok zevkli bir iş haline gelecektir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.