40 Dakika Ders,40 Dakika Teneffüs Projesi Hakkında

MEB projeleri kaosamında 40 dakika ders, 40 dakika teneffüs projesini uygulayan bir okuluz.Bu konuda herkes yorum yaptı.Yazdı, çizdi..Olmaz bu iş dediler. 
En çok sorulan soruların cevaplarını vermek isterim.Çünkü 15 gündür bu sistemde ders işliyoruz ve herşey harika gidiyor.Çocuklar çok mutlu .Biz mutluyuz.
1.TENEFFÜSLER 40DAKİKA DİŞARIDA MI GEÇİYOR.NÖBETCİ ÖĞRETMEN NASIL DAYANIYOR?
Aslında sadece adı teneffüs .Biz bu saatlerde atölyeler yapıyoruz.Yani nöbetci öğretmen daha rahat çünkü çocukların başında öğretmenleri var.
2.ATÖLYELERE SINIF ÖĞRETMENİ Mİ GİRİYOR?
Hayır atölyeler Halk Eğitim’den ücretlendirilen usta öğretiçiler giriyor.Sınıf öğretmeni isterse haftada 10 saat ek ders karşılığı atölyeye girebiliyor(bu da ayda 40saat gibi ciddi bir ders ücreti yapıyor.)
3.OKULDAN SAAT 5 ‘DE Mİ ÇIKIYORSUNUZ?
Okuldan 4 de cıkıyoruz.Sabah 3ders 2 atölye, öğleden sonra 3ders 2 atölye yapıyoruz.Saat 8 bucukta başlayıp 4 de bitiyor.
4.ÇOCUKLAR HİÇ OYUN OYNAMIYOR MU?
Teneffüs ihtiyac için istedikleri zaman izin veriyıruz.Hergün mutlaka bir spor etkinliği var(geleneksel oyunlar, jimlastik.satranc, basketbol, masa tenisi, akıl oyunları) o teneffüste bol bol eğleniyorlar.Öğle tatilinde istedikleri gibi eğleniyorlar.Öğleden sonra bir ders serbest etkinlik onda da genellikle bahçede oynuyorlar.Yani eğlenceye de doyuyorlar.
5.NE TÜR ATÖLYELER YAPILIYOR?
Her okul kendi fiziki yapısına uygun etkinlik seçip hoca istedi.Bizim okulumuzda yapılan atölyeler şunlar:
Dikiş, folklor, ingilizce dans, ekoloji.jimlastik, felsefe, peyzaj, tuval resim, basketbol, müzik, akıl oyunları, çini, tarım, robotik, kodlama, yiyecek içecek, ahşap işleri, satranç,.sinema
Her gün 4 atölye yapılıyor.
6.ÇOCUKLAR ATÜLYEDEYKEN ÖĞRETMENLER NE YAPIYOR?
Öğretmenler dinleniyor.Çocukların sorumluluğu usta öğreticide
7.BRANŞ ÖĞRETMENLERİ USTA ÖĞRETİÇİ OLUYOR MU?
Evet halk eğitimden görevlendirilebiliyorlar.Emekli öğretmenler de görevlendirilebiliyor.
8.VELİLER NE DÜŞÜNÜYOR
Veliler çok mutlu .Çünkü çocuklarının müzik, resim, spor gibi bir konuda kursa yollamak istiyorolardı.Ama ilkokul öğrencisi olduğu için bir saatlik bir kurs bile götür getir orada bekle en az 3 saat .Maddi imkanı saymıyorum.Çoğu hocam biz her hafta 3 saat kurs için vakit ayıramayız kimimizin işi var, küçük bebeği var.Okul çıkışı götürsek o gün başka bir şey yapamıyor, Hafta sonu götürsek hafta sonumuz gidiyor.Oysa ki bu sistemde çocuk okulun içinde kursunu alıyor.Eve bir çok konuda eğitim almış şekilde dönüyor.Gerçekten çok mutlulur.Bu kurslar için para vermeye kalksalar altından cıkabilirler miydi?
Çocuk eve gitsin ailesiyle olsun diyen öğretmenleri hiç anlamıyorlar.Böyle bir imkanı devlet çocuğumuza sağlamış.Bir saat geç gelse ne olur .Diye şaşırıyorlar
9.ÇOCUKLAR NE DÜŞÜNÜYOR?
Tabi ki çok mutlular.Hangi çocuk teneffüste bahçeye çıksanız haydi çocuklar sizinle oyun oynayacağız, bir şeyler yapacağız dese öğrenci itiraz eder.Hepsi koşar gelir.Aynen öyle oluyor.Ders bitince çocuklar atölyeniz şu diyoruz dönüyoruz ki herkes yerine yerleşmiş.Atölye onlar için değişik değişik eğlenceler.Mesela felsefe koyduk.Önce bu neymiş falan dediler .Çıkışta öğretmenim sohbet etmeyi çok sevdik bitmesin diye yalvardılar
10.MEVCUT NASIL?
Bizim okulumuz birlrştirilmiş sınıflı bir okul.55 öğrencimiz var.Ama inanın bu avantaj değil .Cünkü kalabalık okullar da yapıyor onlarda öğtetmen sayısı çok olduğu için kendi aralarında atölyeleri bölüştüler.Merkezde olan okullar daha rahat etti .Çünkü benim okulum merkeze 30 km bir kimse gelmek istemiyor.Sadece kadrolu 3 öğretmeniz.Rica ile ve gercekten bu projeye destek olmak için geliyorlar.Oysa ki diğer okullar hemen kadroyu oluşturdular.Hele ortaokullar branş öğretmenleri ek derslerini tamamlayarak atölyeleri bölüştü.
11..OKULUMUN FİZİKİ YAPISI NASIL?
Biz Türkiyenin en küçük okullarındanız.Sadece 4 sınıfımız. Bir mutfağımız var.İki büro tarzı oda vatdı onları da hobi odası ve webinar odası yaptık.
Bahçeyi kullanarak çalışmalarımızı yapıyoruz.Yani biz bu kadar küçük bir okulda başarabiliyorsak .Büyük okullarda neler yapılmaz ki.
12.TÜM OKULLAR AYNI İMKANLARA SAHİP OLACAK MI?
Fiziki yapısı uygun olan bir sürü alanı olup boş bekleyen okullar dönüşüme başlayacak ki başladılar.Hergün beni bir çok ilden müdürler arıyor.Boş sınıflarımız var atölye yapacağız nasıl yapalım, neler yapalım diye soruyorlar.
Hiç boş alanı olmayan mevcutları kalabalık olan okullar şu anda en büyük sıkıntı.Ama onlar için de bir çözüm mutlaka düşünülür.Belki kentsel dönüşüm gibi tamamı yenilenir.Devlet o kadar konutu yenilettirdi , okulları yeniletemez mi.
?İnanın bakanımız bu konuda çok duyarlı .Bu sistem otursun bina halledilir.
13.BU 14 OKUL NASIL SEÇİLDİ?
Antalya Milli Eğitim müdürlüğü Okul 2023 adı altında bir proje başlattı.Valilik oluru ile Antalya’daki tüm okullara duyuruldu.Okullar tüm öğretmenleriyle bir toplantı yapıp projeye katılıp katılmamaları konusunda konuştular.İsteyen okullar velilere de projeyi anlatılıp onlarında onayını aldıktan sonra milli eğitim müdürlüğüne biz istiyoruz diye başvuru yaptı.Onaylandıktan sonra başladık.Yani öğretmen ve velinin isteğiyle bu projeye başlanıldı.İstemeyen okullar kesinlikle mecbur bırakılmadı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.