Bir çocuğun geç konuşması veya harfleri tanıması normal midir? Çok fazla metin içeren kitaplara ilgi eksikliği mi? Ebeveynler, çocuklarının disleksi olduğu konusunda ne zaman endişelenmeli ?
er şeyden önce dikkatli olun. Okul öncesi çocuklarda disleksiyi teşhis etmek son derece zordur çünkü semptomlarının çoğu tüm okul öncesi çocuklar için gelişimsel olarak ortaktır. Bununla birlikte, ne kadar çok semptom varsa ve ne kadar uzun süre devam ederse, çocuğunuzun yardıma ihtiyacı olma olasılığı o kadar yüksektir. Gerçek disleksi genellikle belirtilerin bir kombinasyonu ve zaman içinde ilerleme eksikliği ile işaretlenir.
Ne tür bir kombinasyondan bahsediyoruz? Laura L. Bailet, Ph.D. ve Nemours BrightStart! Disleksi Girişimi , ailede disleksi öyküsü, ciddi okuma ve heceleme güçlüğü ve gecikmiş konuşma ve dil gelişiminin, bir araya geldiklerinde olası disleksinin kırmızı bayrağı olabileceğini söylüyor. Diğer erken belirtiler şunları içerir:
- Kelimeleri doğru telaffuz etmede zorluk (örneğin, hayvan için “aminal”)
- Kafiye yapmada zorluk
- Şekillerin ve renklerin adlarını öğrenme sorunları
- Harf adlarını ve harf seslerini öğrenmek zor bir zaman
- Sözcük parçalarını ayırma ve karıştırma zorluğu (örneğin, heceler ve tek tek harf sesleri)
- Kendi adını yazmayı öğrenmek zor bir zaman
- Boyama, yazma ve ayakkabı bağlama gibi ince motor becerilerle ilgili sorunlar
Bir ebeveyn olarak, çeşitli şekillerde yardımcı olabilirsiniz. Ancak genel olarak, kelime dağarcığı, dinleme becerileri ve yazı anlayışını geliştiren herhangi bir etkinlik faydalı olacaktır. Dr. Bailet şunları önermektedir:
- Yaklaşık 6 aylıktan itibaren çocuğunuza her gün çeşitli kitaplar okuyun ve okuma aktivitelerini kısa ve eğlenceli tutun.
- Okurken her kelimenin üzerine gelin veya parmağınızı baskı üzerinde soldan sağa hareket ettirin
- Soru sormak veya çocuğunuzun bir sonraki kelimeyi söylemesini sağlamak için okuma sırasında sık sık ara verin.
- Çocuğunuzu kafiyeli kelimelerle veya aynı sesle başlayan kelimelerle dil oyununa dahil edin
- Çocuğunuzla günlük konuşmalar yoluyla yeni kelimeleri tanıtın
- Yeni kelimeler hakkında konuşmak, olan ilginç bir şeyi tartışmak ve fikir ve duyguları paylaşmak için rutin aktiviteleri (yemek zamanı veya araba gezileri gibi) kullanın.
- 3 ila 4 yaşlarında, harf adları ve harf sesleri hakkında konuşmaya başlayın.
- 4 ila 5 yaşlarında, çocuğunuzu kendi adını okuyup yazmaya teşvik etmeye başlayın.
- Oynamak için mıknatıs alfabe harfleri veya harf blokları sağlayın.
- Çizmeyi ve yazmaya başlamayı teşvik etmek için işaretleyiciler, boya kalemleri ve kağıt sağlayın
- Mümkünse çocuğunuzu yüksek kaliteli bir anaokulu programına yerleştirin.
Bailet, tüm bu aktiviteleri yapsanız bile çocuğunuzun disleksi ile mücadele etmemesini sağlayamayacağınızı söylüyor. “Ancak dil ve okuryazarlık becerilerini geliştirmek için günlük etkinliklere katılarak, çocuğunuz okula daha iyi hazırlanacak ve onun için ciddi okuma güçlüğünü önleyebilirsiniz.” En azından, hazır sorunu erkenden fark edebileceksiniz. Çoğu disleksi, 3. sınıfa veya daha sonrasına kadar tanınmaz.
Bu talihsizlik. Bailet, erken yaşta “anaokulundan başlayarak uygun okuma yöntemleriyle başlamak, her çocuğa başarılı bir okuyucu olma şansı veriyor” diyor. O yüzden endişelenmeyi bırak ve kafiye yapmaya başla! Kelimelere karşı bir sevgi geliştirmek için yapabileceğiniz her şey, disleksik olsun ya da olmasın, okul öncesi çocuğunuza yardımcı olacaktır.
kaynak:https://www.education.com/magazine/article/Ed_Does_my_have_dyslexia/
Bir yanıt bırakın