Doğu Görevi Öğretmenlere Kaç Yıl Ve Şartları Neler?

Bazı memurlar gibi artık öğretmenlerinde yapacağı zorunlu doğu görevi bulunmaktadır. Dogu ve Güneydoğu’da 4 yıl görev alma zorunluluğu öğretmenlere bir süre önce getirildi. Öğretmenlerimiz bunun zorunlu olmadığını yurdumuzun her yeri bizim için kutsaldır diyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), öğretmenlerin okullar ve bölgeler arasında yer değiştireceği “zorunlu rotasyon” sistemi üzerinde çalıştığı öğrenildi. Üzerinde çalışılan sisteme göre özellikle Doğu ve Güneydoğu’da görevlendirilecek deneyimli öğretmenler, bölgede en az 4 yıl çalıştırılacak. Düzenleme dershaneler yasasına eklenecek bir ya da iki maddeyle yasalaşacak.

MEB’in binlerce öğretmenin ve öğrenciyi etkileyecek çok önemli ve riskli bir düzenleme hazırlığında olduğu öğrenildi. Binlerce öğretmenin tepkisini çekecek çalışmanın adı, “Zorunlu Rotasyon.” Temel amaçsa Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görevli öğretmenlerin Batı bölgelerindekilere göre daha deneyimsiz olması ve bu bölgeye “öğretmen dayanmaması.”

3 yıl zorunlu ama…

MEB’deki mevcut sisteme göre, öğretmenlere 3 yıl zorunlu şark görevi veriliyor. Ancak birçok öğretmen eş veya sağlık durumu özür ataması hakkından yararlanıyor ve 3 yıl zorunlu görevinin en fazla bir yılını tamamlıyor ve Batı’ya tayin oluyor. Bu durumda da bölgedeki öğrencilerin öğretmenleri sürekli olarak değişiyor. Zaten mesleğinin ilk yıllarında bölgeye atanan öğretmenlerin en fazla bir yıl görev yapması eğitimi verimsizleştiriyor.

20 yıllık öğretmen bile

Bakanlık da bu sorunun çözümü için 2 aşamalı bir plan hazırlıyor. Birinci aşamaya göre, mesleğinin ilk yıllarında bölgeye atanan öğretmenlerin yanı sıra deneyimli öğretmenlerin de görevlendirilesi planlanıyor. Yani deneyimli öğretmenler de bölgede öğretmenlik yapacak. “Deneyim” kavramının rakamsal karşılığı netleşmese de 20 yıllık öğretmenin bile görev yerinin değiştirilebileceği belirtiliyor.

Zorunlu ve 4 yıl

İkinci aşamada ise hem deneyimli hem de deneyimsiz öğretmenlerin atandıkları bölgede zorunlu olarak 4 yıl görevlendirileceği belirtiliyor. Böylece ilkokul birinci sınıflara öğretmenlik yapmaya başlayan bir öğretmenin, öğrencileri ortaokula geçene kadar değişmemesi hedefleniyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.