Kültürlenme ve kültürleşme

Kültürlenme kavramı, farklı kültürden veya toplumun alt kültüründen gelen insanların birbirleriyle buluşması sonucu asıl kültür ve alt kültürlerde bulunmayan yeni bir kültür oluşmasıdır. Toplumdaki birey, kendi kültüründe bulunmayan yeni bir kültüre varmış olur. Örnek vermek gerekirse belli bir yaşa kadar köy,ova gibi kırsal kesimlerde büyümüş bir kişinin büyük kente edeceği göç sonrası kentte karşılaştığı kültürler ile kendi köyündeki kültürlerin birleştirmesi bir kültürlenmedir.
Kültürleşme ise ufak bir farklılık ile iki farklı kültürün birbirini etkilemesi olarak tanımlanabilir. Kültürleşme, farklı kültüre sahip iki farklı bireyin, grubun veya kurumun kültürel yayılmanın etkisi dahilinde bir kültürün içine girmesi, içinde bulunduğu kültürü etkilemesi veya etkilenmesidir. Kültürleşmenin gerçekleşmesi düşünsel, ekonomik veya toplumsal gelişmeler ile birlikte gerçekleşir. Aynı zamanda beraber yaşayan iki insan yaşadıkları olaylar sonucu kültürleşebilir. Bu olay sırasında zoraki kültürleme gibi unsurlar bulunmamalıdır. Kültürleşme, farklı kültürler arasında olabilse de aynı kültürün bir alt seviyesi ile; köy / şehir kültürünün kaynaşması sonucunda bireylerde oluşturduğu farklılıklar ile de gerçekleşebilir.
Günümüzden bir örnek olarak, Türk erkekleri sıkça yabancı kızlarla evlenmektedir. Rus bir kadınla evli olan bir Türk erkeğinin akşam yemeğine rakı veya ayran içmek yerine viski veya Rus kültürüne ait herhangi bir içecek içmesi kültürleşmeye örnek verebilir. Aynı örnek üzerinden gidersek olayın tam tersi, ayrıca Rus kadının bayramlarda büyüklerin elini öpmesi de bir kültürleşme örneğidir.
Daha değişik bir yönden bakarsak, Üniversite’de okuyup 3. Sınıfında ERASMUS programı ile Almanya’ya giden bir Türk öğrenci ile Endonezya’dan okuyan ve yine aynı programla Almanya’ya gelmiş bir Endonezyalı öğrencinin aynı odada kalarak, birbirlerinin kültürlerini öğrenmesi de bir kültürleşmedir. Daha somut bir örnek verecek olursak ben bu olayı yaşamış bulunup Endonezya’nın halk oyunlarını öğrenmiş ve yapmaya ilgi duymuştum. Endonezyalı arkadaşım ise benden mantı, karnıyarık ve de türlü yapmasını öğrenmişti.
İşte tüm bunlar, birer kültürleşme olup bu kültürleşme esnasından hiçbir zoraki kültürleme kullanılmayarak tamamen doğal yollarla kültürler birbiri ile etkileşim içine girmiştir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.