üPISA öğrenci evreni, okul türüne bakılmaksızın okullarda öğrenim gören, değerlendirmenin yapılacağı tarih itibariyle yaşları 15 yıl 3 ay ve 16 yıl 2 ay arasında değişen, en az altı yıllık örgün eğitimi tamamlamış öğrencilerden oluşmaktadır. 15 yaş grubunun kullanılması, öğrenci başarılarının bütün ülkelerdeki zorunlu eğitimin bitiminde veya zorunlu eğitim tamamlanmadan önce karşılaştırılabilmesini sağlamaktadır.
üÖğrenciler zihinsel engelli olma veya yeterli derecede dili kullanamama gibi durumlarda çalışmanın dışında bırakılabilmektedir. PISA 2009’da (ilk raporda yer alan) 65 katılımcı ülkenin 28’inde kapsam dışı bırakılan okulların oranı %1’ den az; tüm ülkelerde ise %5’ten azdır. OECD ülkelerinde örneklemlerdeki öğrenci sayısı 3.608 (İzlanda) ile 38.213 (Meksika) arasında değişmektedir. Ulusal merkezler tarafından tabakalı örnekleme yöntemine göre örneklemin çatısı oluşturulur. Bu çatıda, öğrencilerin ve okulların hangi kriterlere göre örnekleme dâhil edileceği (bölge, program türü, okul türü vb.) belirlenir.
Türkiye’deki tüm okulların listesi Uluslararası Merkeze gönderilir. (Evren)
Uluslararası Merkez uygulamaya katılacak okulları bu liste içerisinden rastgele seçer.(Örneklem)
Seçilen okullar Ulusal Merkeze bildirilir.
uÖrnekleme seçilen okullardaki 15 yaşındaki tüm öğrenci isimleri Okul Koordinatörleri tarafından Ulusal Merkeze bildirilir.
uBildirilen öğrencilerden 40 öğrenci uygulamaya katılmak için rastgele seçilir.
uBilgisayar Tabanlı Değerlendirme (BTD) ve Kağıt-Kalem Tabanlı Değerlendirme (KKTD) oturumlarına katılacak öğrenciler bu 40 öğrenci arasından rastgele seçilir.
Okullar, 12 istatistikî bölgeye (NUTS 1), program türüne ve öğrencilerin temsil edilme oranlarına göre uluslararası istatistik firması-Westat tarafından 15 yaş grubu öğrencisi olan ve olabilecek tüm okullar arasından seçilir.
Bir yanıt bırakın