Formal eğitim nedir?

Eğitim, birçok uzmanın uzlaştığı bir tanım ile bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak değişim sürecidir. Eğitim kontrollü ve planlı veya kontrolsüz ve plansız olarak meydana gelebilir. Kontrollü eğitim, belli bir plan dâhilinde gerçekleştirilen programlı, sistemli eğitim etkinliklerinden oluşur. Kontrolsüz eğitim ise belli bir plan ve sistem çerçevesinde gerçekleştirilmeyen ve kişinin günlük yaşantısının içinde gerçekleşen eğitimdir.

Planlı, programlı, bir amaç doğrultusunda, belli bir mekânda, uzman kişilerin rehberliğinde düzenlenen etkinliklerden oluşan eğitime “formal eğitim” denmektedir. Bu tanım, uzman kişilerin uzlaştığı bir tanım olmuştur. Formal eğitime, kısaca planlı eğitim etkinlikleri de diyebiliriz. Formal eğitim aynı zamanda eğitim uygulamasının kurumsallaştırılmış halidir. Buna okulları örnek gösterebiliriz. Her ülke kendi toplumsal yapısına, kültürüne ve değerine göre bir eğitim sistemi gerçekleştirir ve böylelikle formal eğitim uygulamış olur. Eğitim sistemi bir eğitim programı ile işlerlik kazanabilmektedir ki eğitim programlarına diğer yazılarımızda değineceğiz.

Formal eğitim sürecinde, kişide istenilen yönde davranış değişikliği meydana getirmek üzere planlı, bilinçli, kasıtlı ve kontrollü (denetimli) bir biçimde öğretim ortamı düzenlenir. Bu öğrenme ortamında eğitim, alanında uzman profesyonel kişilerin veya öğreticilerin rehberliğinde verilir. Verilecek eğitimin hedefleri, zaman dilimi, mekanı ve ortamı yine bu kişiler ve öğreticiler tarafından önceden tartışılarak belirlenir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.