İletişimin amacı ve önemi

İletişimin kişi açısından bireysel amacı ne olursa olsun, temeldeki amacı çevre üzerinde etkin olmak, başkalarında var olan davranış ve tutumları geliştirmek veya değiştirmektir. İletişim, toplumsal yaşamı olanaklı kırar. Bu sebeple de iletişim, toplumsal yaşamın temelidir. İletişim olmadan insanlaşma süreci olmazdı. Bu sebeple toplumsallaşma sürecinin özü de esasında iletişime dayanmaktadır. İletişim, toplum yaşamı esnasında kurulan insan ilişkilerinde paylaşılan ve geliştirilen anlamların zaman ve mekânlara ulaşmasını sağlar.

Yönetimde etkin iletişim ise iki nedenden dolayı önemlidir. Bunlardan birincisi iletişimin yönetim fonksiyonları olan planlama, örgütleme, kadrolama, yöneltme ve kontrol fonksiyonunun yerine getirilmesinde hayati bir öneme sahip olmasıdır. Bunların ikincisi ise yönetici, örgütsel ve yönetsel faaliyetlerde zamanın önemli bir kısmını iletişim faaliyetlerine ayırmasıdır. Yönetici kişi ender zamanlarda vaktini masasında düşünerek geçirir. Yönetici, astlarıyla, müşterilerle, aynı kademedeki yöneticilerle ve üstleriyle iletişim kurarak örgütsel etkinlikte bulunur. Yöneticilik bir bakıma karar verme ve bu kararın örgüt çalışanları tarafından doğru biçimde yerine getirilme sürecidir.

İletişim sayesinde insanlar zihinlerindeki kavram ve fikirleri açığa vurma, onları paylaşma ve değerlendirme olanağı elde ederler. Başkalarını etkileme ve onlardan etkilenme, yararlanma, yararlı olma ve bir başarı gösterme iletişim sayesinde mümkündür. İnsanlar arasında ilişkilerin temelinde iletişim vardır. Öğrenmek, anlamak, öğretmek, anlatmak, etkilemek, etkilenmek, paylaşmak ve sahip olmak için iletişim kurarız. Bunların dışında yeme, içme, barınma gibi temel fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarımızı da iletişim kurarak gidermeye çalışırız. Kısaca insan ilişkilerinin temeli iletişime dayanır ve iletişim şüphesiz insanlarla birlikte diğer tüm sosyal sistemler için önemlidir. Ancak iletişimin özellikle bugünlerde her zamankinden daha büyük bir önemi vardır. Bunun nedeni ise iletişimin bugün bir güç kaynağı olan bilgi iletiminin temel aracı haline gelmesidir. İçinde bulunduğumuz çağ “enformasyon çağı” olarak nitelendirilmektedir. Bu tanımda enformasyon ile bilginin arasında ayrımı değerlendirmeye katmazsak, bir bağlamda çağımıza adını veren bilginin, bir değer olarak ortaya çıkması ve bu bilginin iletilmesi ancak iletişim sayesinde olabilmektedir. Bu yüzdendir ki günümüzde iletişim her zamankinden daha önemli bir roldedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.