Öğretmenlikte stajyerlik nedir?

ogretmenogrenciÜniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olan ve formasyon alan kişiler öğretmenlik eğitimlerini tamamlamış olurlar. Seçmiş oldukları branşa göre eğitim alan öğrenciler formasyon dersleri dediğimiz psikoloji ve eğitim bilimleri ile ilgili dersleri de vererek mezun olurlar. Yeni düzenlenen fen edebiyat fakültesi yönetmeliğinden önceki dönemlerde bu fakültelerde formasyon dersleri veriyor ve mezunları direk olarak öğretmenlik hizmetlerine başlayabiliyorlardı. Günümüzde fen edebiyat fakültesi öğrencileri mezun olduktan sonra yüksek lisans başvurusunda bulunarak formasyonlarını tamamlamak ve bu yüksek eğitim içinde düzenlenen sınavlara girmek zorundadırlar.

Öğretmenlikte stajyerlik nedir sorusunun cevabı ise; tüm bu yukarıda anlattığımız üniversite branş eğitimlerini ve formasyon derslerini tamamlamış kişilerin asaleten öğretmen olmadan önce eğitim kurumlarında stajyer öğretmen olarak çalışma zorunluluğunun olmasıdır. Öğretmen adayları özel bir kurumda stajyerlik dosyalarını açtırarak ders ücreti karşılığında öğretmenlik yaparlar. Bu süre en az bir eğitim yılıdır. Stajyer öğretmenlik hizmetinin kabul edilmesi ve stajın tam sayılması için stajyer olarak çalışılan kurumun staj dosyanızı onaylaması ve stajınızı tamamladığınızı bulunduğunuz ilin eğitim müdürlüğüne bildirebileceğiniz belgeyi size teslim etmesi ile mümkün olur.

Devlet kadrosu ile öğretmenlik yapmayan özel kurumlarda ders ücreti karşılığında eğitim veren öğretmenlerin stajyerliğini tamamlamak için çalıştıkları kurumda işe başlarken görüşmüş ve anlaşmış olmaları gerekmektedir. Öğretmen adayları stajyer olarak eğitim verdikleri yıl içerisinde herhangi bir şikâyet alır siciline işlenebilecek bir suç işler ise stajyerliği yok sayılır. Asaleten öğretmen olma hakkını kazanabilmesi için tekrar staj başlatması gerekir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.