Okul rehberlik hizmetleri

Uzun ve yorucu bir dönemin ardından öğrenciler için tatil zamanı geldi Peki ama öğrenciler yarı yıl tatilini nasıl değerlendirmeli?

  1. Okulda uygulanan rehberlik hizmetleri nedir?

Yıllardır bütün okullarda “sınıf rehber öğretmeni” uygulaması vardır. İlgi yönetmelikler gereğince, öğretmenler sorumlu oldukları sınıfların rehberliğini de yürütmek durumundadırlar. Bu sınıflar sene başında okul idaresi tarafından belirlenir. Bu belirlemenin ciddi bir kıstası da yoktur. Sadece, derse girme gibi basit bir şart, mümkünse uygulanır.

  1. Dayanak: ilgili yönetmelik maddeleri.

İlköğretim kurumları yönetmeliğinde;
Madde 76 — “Okul müdürlüğünce öğretim yılı başında 6, 7 ve 8 inci sınıfların her şubesinde bir şube rehber öğretmeni görevlendirilir. 1, 2, 3, 4 ve 5 inci sınıflarda bu görevi sınıf öğretmeni yürütür.
Şube rehber öğretmenleri “Okul Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği”nde sınıf rehber öğretmeni için belirtilen görevler ile bu Yönetmelikte kendilerine verilen görevleri yaparlar.”

Aynı konuda orta öğretim kurumları yönetmeliği 79. Maddenin ilgili bentlerinde şöyle der:

f) Sınıf rehber öğretmenliği görevlerini, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği ile Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütür.

g) Öğrencilere rehberlik ederek ders dışı eğitim ve öğretim faaliyetleri ile proje ve ödevlerle ilgili iş ve işlemleri yürütür.

  1. Mevcut Uygulamanın yansımaları:

Bu uygulamanın ne kadar verimli olduğu yüksek sesle tartışılamasa da, istenen düzeye ulaşamadığı bir gerçektir. Sınıf rehber öğretmenliği, çok da müdahil olamadığımız bir programda yer alan ve kendi yeterlilik alanımızdan uzak bir dizi testleri yapmak, sene sonunda da güzel bir rapor sunmaktır.

Bu gün sınıf rehber öğretmeni olduğu öğrencilerinin, bırakın özelliklerini, adlarını bilmekten uzak olan kimi meslektaşlarımızla bu başarıyı sağlamak çok da kolay olmayacaktır.

Bu gün, ülkemizin göz bebeği eğitim kurumlarında öğretime dayalı bir sistem mevcuttur. Zira teog, lys, ygs gibi sınavlar önemsenirken işin eğitimi, ahlak ve davranış boyutu hep ötelenmiştir. Öğrencilerimize hayata dair tüm alanlarda güzel bir örnek olmak yerine, daha iyi puanların alınmasını sağlayacak çalışmalar ön planda olmuş, hep bunlar tartışılmıştır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.