ZEKA VE AKIL OYUNLARI DERSİNİN FAYDALARI

siniftaogrenciMilli Eğitim Bakanlığı’nca 2012-2013 öğretim yılı başında uygulanmaya başlanan seçmeli derslerden bir tanesi de zeka oyunları dersidir. Zeka oyunları dersi halen seçilen okullarda uygulanmakta olan bir ders. Uygulanmaya başlandığı ilk yıl sadece 5. Sınıf öğrencilerinin seçebildiği Zeka (akıl) oyunları dersini 138 bin öğrenci seçmiştir. Bu sayı her yıl katlanarak artmakta ve öğretmenlerin dersi aktif bir şekilde işlemesiyle veliler ve öğrenciler tarafından ilgi çeken bir ders olmaktadır. Zeka oyunları dersi öğrencilerin sahip oldukları zekâ potansiyellerinin farkına varmalarının sağlanması, sahip oldukları potansiyelin geliştirmesi; karşılaştıkları problemler karşısında orijinal ve yeni çözüm yolları geliştirmesi, pratik düşünmesi, sorun durumunda doğru kararlar verebilmesi gibi bir dizi beceri ve yeterliliklerin geliştirmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla 5. Sınıftan sekizinci sınıfa kadar düzenlenen bir zeka oyunları dersi öğretim programı mevcuttur.
Zeka oyunları dersi ile diğer derslerin bütünleştirilmesi yani entegrasyonu gerekmektedir. Hazırlanan akıl oyunları programında yer alan kazanımların diğer derslerle interdisipliner bir bakış içinde ele alınması programın etkisini daha da artırabilir. Diğer derslerde elde edilen beceriler ile akıl oyunları dersindeki kazanımlar birleştirildiğinde daha etkili ve her öğrenciye hitap edebilecek farklılaştırılmış öğrenme süreçleri sağlanabilir. Bu amaçla projemizi bazı akıl oyunlarının diğer derslere nasıl entegre edildiği üzerine yapılandırdık.
Bu şekildeki bir yapılandırma ile bu dersin kapsamı 1. ve 4. Sınıflar düzeyine çekilebilir. İlkokul kademesinde yer alan oyun ve fiziksel etkinlikler dersi içinde akıl oyunlarına yer verilebilir. Ülkemizde akıl oyunları kapsamında bu tür uygulamalara yer verilmesi öğrenciyi kazanımlarla daha fazla yüz yüze getirecek ve farklı derslerde bu kazanımlara ilişkin becerileri daha da pekiştirebilecektir. Özellikle ilkokul ve ortaokul kademesinde zeka oyunları dersi Matematik, Fen bilimleri ve Türkçe gibi derslere entegre edilmiş bir şekilde ele alınmasının yararlı olabileceğini yaptığımız uygulamalarda gördük. Bu şekilde entegrasyona dayalı olarak derslerin oyunlarla uygulanması öğrencilerin motivasyonlarını arttırdığı, konuları pekiştirme şanslarını artırdığı gözlenmiştir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.